Workshopy a jiné akce

U nás se toho pořád děje hodně!

Je libo naučit se péct skvělý kváskový chlebík? Nebo prát a uklízet bez použití chemie? Nebo si posedět u lahodného čaje a dozvědět se, jak se má správně připravovat? Pravidelně děláme spoustu workshopů, besed, povídání nebo promítání. Také se moc rádi se stánkem a dílničkou účastníme mnoha akcí, na které jsme pozváni. Na jaře a na podzim pořádáme náš tradiční Dobrojarmark, který vznikl s cílem podpořit lokální výrobce.

Pokud chcete vědět o všem, co se u nás chystá (nebo také, co všechno už máme za sebou), mrkněte na Události na našem Facebooku.

A pokud máte zájem už rovnou o některý z našich workshopů (třeba kváskování pro začátečníky nebo pokročilé), mrkněte tady níže. :)

Dobrojarmark, 1. června 2024

Dobrojarmark, 1. června 2024

Kdy a kde?

Do kalendáře si značte datum 1. června 2024 od 8:00 do 14:00. Uvidíme se na Tržišti Pod Kaštany ve Zlíně.

347101435_924190382216822_819432634379091914_n

 

Nač se můžete těšit?

Na samé dobré a krásné věci od lokálních výrobců. Bude tam spousta dobrot, například parádní kváskové pečivo od Ondry (kterého znáte z našich workshopů kváskování) kombuchový stánek, marmelády, bylinky, domácí zavařeniny, ale také kosmetika, voskované ubrousky, včelí svíčky, keramika a mnoho dalších ručně a s láskou vytvořených produktů. 

Kromě toho jsme pro vás připravili:

Dílničky pro děti, kde si malí i velcí mohou užít kreativní tvoření ze zbytkového papíru a látek. Protože využívat věci opakovaně nás baví! 

Swap oblečení, kde si můžete najít nějaký nový, hezký kousek do svého šatníku, nebo naopak podarovat to, co již nenosíte.

Věděli jste o tom, že Dobrojarmark pořádáme pravidelně již od roku 2017? To ale letí! Naším cílem bylo od začátku podpořit malé, lokální výrobce, pekaře a kuchaře, kteří se pustili s láskou do výroby skvělých věcí a rádi by je ukázali světu. Pamatujeme si jako dnes na první ročník, kdy jsme na naší prodejně (ještě v suterénu bytového domu na Vodní) naskládali provizorní stoly z OSB desek a banánových krabic a vyskládali na ně všechny tyto dobroty a krásné produkty. Bylo to báječné! Časem se ale všechno a všichni nevešli do naší prodejny, a tak je dnes Dobrojarmark opravdovým jarmarkem, kde se můžeme potkat se skvělými, šikovnými a inspirativními lidmi a udělat si radost domácími dobrotami, nebo něčím hezkým pro nás a naše blízké. A na to se vždy moc těšíme! 

 ____________________________

Pečete, vaříte, fermentujete nebo vyrábíte poctivé produkty a chtěli byste je na Dobrojarmarku nabídnout?

Tak to nám určitě napište na prodejna@bezobalac.cz a domluvíme se. :)

_____________________________ 

A také nasajte atmosféru Dobrojarmarku z krásných fotek, které v roce 2023 udělal Živý Zlín (s kterým jsme Dobrojarmark organizovali společně). 

Kuzr pečení kváskového chleba

Kuzr pečení kváskového chleba

Kdy a kde?

Pečeme u nás v Bezobaláči pravidelně, většinou v sobotu, někdy i každých 14 dní. Ohledně aktuálních termínů napište Ondrovi na e-mail níže, nebo mrkněte do našich Facebook eventů (klik tady). Kurz trvá od 9:00 do 12:00 hodin.

V příjemném prostředí bezobalového obchůdku si můžete pak zakoupit i mnohé dobroty a také vše pro pečení chleba, nebo jiného kváskového pečiva. Každý nový pekař od nás dostane slevu 10% na celý nákup.

Cena workshopu je 500 korun.


Jak se přihlásit?

Jednoduše, stačí napsat na e-mail: okrajcar@email.cz

1_347239276_259999503176629_4506868204805446251_n

 

Pro koho workshop kváskování je?

Tenhle vymazlený kurz se hodí nejvíc pro ty, kteří si myslí, že kváskování je časově náročné a komplikované. A pro ty, kteří se obávají, jestli se dokážou postarat o kvásek. U nás totiž zažijete, jak je to snadné, rychlé, nekomplikované a navíc neskutečně dobréNeztratí se ale ani milovníci kváskového pečení, kteří by s kváskem rádi pekli i sladké dobroty, ale ještě trochu váhají.

 

Untitled design-7

 
Kdo workshop povede?

Ondřej Krajcar, kváskovému pečení se věnuje už dlouho a aktivně. Vyzkoušel spoustu receptů s použitím různých mouk a různých způsobu přípravy kváskového těsta, a to i takové kousky jako rohlíky, bulky, veky, bezlepkové pečivo, pizza, palačinky, bábovky, dorty, dezerty, nebo pomazánky. 
Jistý čas udržoval více druhů kvásků a to nejen žitný, ale i rýžový, kukuřičný, pohankový nebo špaldový. Dnes ho naplňuje hlavně hlavně pečení chleba z kvásku ve skleněné zapékací míse bez hnětení s kombinací více druhů mouk. Baví ho na tom zejména jednoduchost, díky které se v minulosti tradiční dovednost (jakou pečení chleba je) může opět dostat do našich běžných životů.
 
Na kurzu si projdete jak teorií, tak praxí. Vyzkoušíte si zadělávání těsta, překládání i samotné pečení. Součástí kurzu je i tištěný kompletní obrázkový postup od založení kvasu, přípravy těsta až po upečení bochníku. Dozvíte se vše o chlebu, o koloběhu kvasu, o zpracování těsta do mísy, do ošatky i do formy. 
 
Také se podíváte na životní cyklus kvásku, co se může přihodit a co dělat, když se to stane. Jak o kvásek pečovat a jak ho používat, jak a čím krmit. V čem je kvásek jiný oproti kvasnicím/droždí.
 
Můžete se těšit na vůni čerstvě upečeného kváskového chleba a po zchladnutí i degustaci. K propojení chutí si přineste i svoji oblíbenou pomazánku. 
 
Každý si může odnést sebou žitný kvásek, příjemný zážitek a vědomosti.
 

Ondra nabízí i praktickou konzultaci s každým z vás, můžete diskutovat a řešit vaše zkušenosti s kváskováním. Zodpoví vaše dotazy, dá doporučení a vše, co bude potřeba.

Untitled design-7

 

Co si vzít sebou?

Sebou si vezměte dobrou náladu, tužku, něco na poznámky, zástěru (pokud se budete chtít přidat k tvorbě) a obal na kousek chleba, který dostanete s sebou a hlavně naladěné chuťové pohárky. 

IMG_2290IMG_2127IMG_0165