Řepkový olej nerafinovaný

Nerafinovaný, sedimetovaný a jednou filtrovaný řepkový olej vhodný pro přípravu a dochucování jídel. Olej je doporučeno používat do 140 ºC.

Způsob výroby: Olej je vyráběn mechanickým lisováním semínek metodou za studena. Teplota oleje vytékajícího z lisu se pohybeje do 35 ºC, a tak si olej uchovává všechny své látky v nepoškozeném stavu. Takto vylisovaný olej následně sedimentuje pak se přefiltruje a ještě jednou sedimentuje.

Řepkový olej je i díky vysokému obsahu kyseliny olejové stabilní nicméně je lepší ho uchovávat při teplotách kolem 20 ºC.

Teplota skladování: do 20 ºC. Při této teplotě vydrží minimálně jeden rok.

Výrobce: Olejářství z Horňácka, malé rodinné olejářství s provozovnou v Lipově lisuje oleje za studena mechanickým způsobem

Cena za litr: 134 Kč

 

 

156 Kč / kg
Momentálně nedostupné

Typy k požití:

  • začít můžete už při snídani – olej chutí výborně s pečivem nebo chlebem, nebo za lžičku ráno a večer jako lék
  • v studené kuchyni se v použití řepkového oleje fantazii meze nekladou – hodí se k zelenině a jemně dochutí jakýkoli zeleninový salát, např. i známou mozarellu s rajčaty a čerstvou bazalkou
  • je vhodní přísadou do pomazánek, do omáček a marinád, hodí se k dobrému sýru, i na topinku s česnekem a parmezánem
  • je vhodný na dochucení a zjemnění hotových teplých pokrmů – po odstavení z plamene přimíchejte lžičku oleje do polévek, či omáček, krémové polévky můžete olejem dekorovat přímo při servírování
  • zkuste, jako chutí s našim olejem přílohy – pokapejte si s ním vařené brambory, rýži, těstoviny (namísto másla)
  • posmažte na něm cibuly, poduste zeleninu, urobte zápražku, připravte maso na přírodno, osmažte kuřecí rezance, či urobte obyčejné volské oko nebo míchaná vajíčka (můžete zkombinovat s máslem)
  • a také nezapomeňte se s ním podělit se svými domácími mazlíčky – přimíchejte  jim olej jednoduše do stravy - odměnou bude krásná srst, pevné pazourky, zdravé srdíčko a dobré trávení
Kategorie: OLEJE, OCTY
Země původu: ČR