Makový olej nerafinovaný

Lisovaný za studena pro přípravu pokrmů nebo samostatně.

Nerafinovaný, sedimetovaný a jednou filtrovaný makový olej. Vvhodný pro přípravu a dochucování jídel, ale také na masáž jako základový olej.. Olej je doporučeno používat do 107 ºC.

Způsob výroby: Olej je vyráběn mechanickým lisováním semínek metodou za studena. Teplota oleje vytékajícího z lisu se pohybeje do 35 ºC a tak si olej uchovává všechny své látky v nepoškozeném stavu. Takto vylisovaný olej následně sedimentuje pak se přefiltruje a ještě jednou sedimentuje.

Teplota skladování: do 20 ºC. Při této teplotě vydrží minimálně 9 měsíců.

Výrobce: Olejářství z Horňácka, malé rodinné olejářství s provozovnou v Lipově lisuje oleje za studena mechanickým způsobem

Cena za litr: 714 Kč

794 Kč / kg
Skladem (0.56 kg)

Použití:

  • je nefiltrovaný a šetrně vylisovaný, i proto se v něm zachovává množství organických minerálů (vápník, fosfor, hořčík, draslík, železo), vitamínů (E, B1, B12) a nenasycených mastných kyselin (kyselina linolová, Omega 6 a Omega 3)
  • tyto látky obsaženy v makovém oleji pomáhají účinnému vstřebávání vápníku do kostí, je účinný bojovník proti osteoporóze, preventivně pomáhá při kazivosti zubů, uvolňuje svalové křeče (ideální pro sportovce)
  • má zklidňující účinek na psychiku, působí proti stresu, zvyšuje psychickou odolnost, nemá však žádné omamné účinky
  • vzhledem na svoje složení je přímo předurčen k ošetřování pokožky, vlasů a nehtů, esenciální mastné kyseliny obsažené v oleji zároveň vyživují a hydratují pokožku, účinně regenerují pokožku, zanechává ji hebkou a vláčnou, je vhodný pro normální, suchou ale i ekzematickou pokožku, v kombinaci s růžovou vodou vyhlazuje vrásky kolem očí
  • je ideální pro matky v čase kojení, i pro výživu kojenců
  • je vhodný do masážních směsí při napětí v oblasti šije a hlavy, tím napomáhá i při migréně, přepracování, strese, je vhodný do masážních směsí i pro děti
  • olej používejte jenom na studeno, nebo na přimíchání do hotových teplých pokrmů. Kromě ovocně-zeleninových salátů (mrkvovo-jableční) je vynikající při konzumaci palačinek, buchet, lívanců, různých dezertů, zmrzliny, jogurtů, ovoce, vloček, různých kaší a smoothie

 

Obsah látek v oleji:

  • složení mastných kyselin (trigly ceridů):

            = Nasycené mastné kyseliny (SAFA): kyselina palmitová: cca 14 %
            = Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA): kyselina olejová: cca 20 %,
            = Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA): kyselina linolová (označovaná také jako omega-6): cca 60 %

  • další prospěšné látky: vitamin E a další tokoferoly, vápník a další...
Kategorie: OLEJE, OCTY
Země původu: Česká republika