Matcha čaj BIO Premium

Tip BIO

Matcha je unikátní japonský mletý čaj, který vám nabízíme v prémiové kvalitě a stupni mletí 2, což je nejlepší na českém trhu. Tradiční konzumace sahá více než 800let zpět. Dle historické literatury byla matcha užívána ve fytoterapii k odvodnění otoků, horečky a dalších symptomů.

2 881 Kč / kg
Momentálně nedostupné

Japonský čaj Matcha je unikátní mletý čaj, jehož tradiční konzumace sahá více než 800let zpět. Dle historické literatury byla matcha užívána ve fytoterapii k odvodnění otoků, horečky a dalších symptomů. Své fytoterapeutické opodstatnění nachází matcha více dnes. Matcha obsahuje velké množství antioxidantů.

Přípravy čaje matcha začínají několik týdnů před sklizní, kdy se čajové keře zakrývají plachtou a zatemňují. Následkem nedostatku slunečního záření listy tmavnou a produkují tmavší odstín zelené. Právě v této době vzniká největší obsah aminokyselin a antioxidantů. Čaj se díky aminokyselinám stává sladší. Nejlepší čajové lístky jsou při sklizni vybírány ručně a zpracovávají se v pěti krocích – páření – sušení – třídění – mletí na žulových kamenech. . Před mletím jsou z čaje odstraněny všechny žilky, samotné mletí na nejemnější prach probíhá tempem 40g za hodinu. Dojde tak k dokonalému rozrušení membrán buněk v čaji a tím maximální vstřebatelnosti aminokyselin a antioxidantů. Z čaje neuniknou žádné látky tak jako při nálevu, jelikož konzumujeme pěnu i s čajovými lístky.

Kvalitní Matcha je jemný, hladký a mírně sladce chutnající s minimálním náznakem trpkosti. Sladká chuť pochází z přirozeně se vyskytující L-theanin aminokyseliny a rostlinných vláken. Naše Matcha obsahuje kolem 16.84mg/g L-theaninu. (tato hodnota se mění s každou sklizní, nakupujeme však matchu této kvality)

Popíjení čaje matcha vnáší energii pro tělo i mysl. Narozdíl od ostatních čajů má matcha díky zatemňování vedle kofeinu i vysoký obsah teofylinu, který prodlužuje stimulační účinek až na 6 hodin. Vzhledem k obsahovým L-theaninových aminokyselinám doplňuje energii, tudíž kofein po odeznění účinku nevyčerpává, tak jako u kávy.

Matcha má výbornou sladce smetanovou naturální chuť, z které je cítit příroda japonských svahů.Díky přípravě pouze do misky a úplnému rozpuštění čajového listu, vydrží i malá váha čaje velmi dlouho.

Příprava: Matcha má svůj zcela specifický typ přípravy. Připravuje se pouze do misky – ČAVAN, do které vložíme dvě až 3 vrchovaté bambusové lžičky – ČAŠAKU(cca běžná čajová lžička). Zalejeme vodou o teplotě max. 75 °C a našleháme bambusovou metličkou – ČASEN do nefritové pěny. Pěna po chviličce zhouste díky nabobtnání membrán čajového listu a matcha je připravena k podávání.

V domácích podmínkách a bez propriet se čaj připraví v širokém hrnečku, přidáním 100ml 75 °C vody a našleháním malou kvedlačkou.

Čaj z matchy je výborný i jako ledový čaj. Lžičku až lžičku a půl vložíme do shakeru a přidáme 250ml chladné kvalitní vody. Po 30 vteřinách máme vynikající ledový čaj vhodný do parných letních měsíců - lze však užívat po celý rok... Studená příprava pomáhá zachovat prospěšné látky čaje matcha.

BIO kvalita.

Kategorie: Káva, kávoviny, čaje, bylinky
Země původu: Japonsko